Hi! Ik ben UX designer in de wereld van finance, e-commerce, retail en overheid

Hi! Ik ben UX designer in de wereld van finance, e-commerce, retail en overheid

Toggle offcanvas area
Rol: UX designer, Periode: 2022

Ockto Design System


Met de app Ockto haal je persoonlijke gegevens op bij overheidsinstanties (bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of het UWV). Deze gegevens kun je nodig hebben bij het aanvragen van een hypotheek, het huren van een woning of het leasen van een auto. De app zorgt ervoor dat dit digitaal en veilig gebeurt en dat je jouw gegevens binnen no-time kunt delen met de juiste instanties. De vraag vanuit Ockto aan mij was om een design system in Figma te ontwikkelen die als een centrale plek fungeert en gekoppeld wordt aan alle designs van de app.

Case

Het Ockto Design System is een centrale plek waarin componenten, grafische stijlen en UX-elementen zoals kleuren, fonts, buttons, forms, headers, footers en logo’s staan beschreven. Deze digitale bibliotheek in Figma wordt gekoppeld aan alle designs van Ockto. In de library wordt naast de algemene Ockto elementen ook rekening gehouden met white label apps, iOS- en Android-componenten en dark mode.

“Onlangs is ons bedrijf gemigreerd van Sketch/Zeplin naar Figma als design tool. De Merkenstudio heeft hierbij zorg gedragen voor de gehele migratie, waaronder ook een compleet designsysteem en gestroomlijnde designs tussen beide app platforms. Werken met Figma bevalt ons team erg goed!

Daarnaast schakelen wij de Merkenstudio ook geregeld in voor mobile app designs van nieuwe features. De sessies die ik met Bram hiervoor heb ervaar ik als zeer prettig. Bram is sterk in het vertalen van onze requirements naar mobile designs en heeft een goed oog voor ons product en visie.

Daarnaast kan ik altijd terecht met vragen over het gebruik van Figma, bepaalde design-overwegingen of kleine aanpassingen in ons designsysteem. Kortom, een hele fijne samenwerking met de Merkenstudio!”

Martine Laan – Ockto

Het resultaat

Het creëren van een design system voor Ockto biedt veel voordelen, zoals: consistentie over alle digitale kanalen, het beheren componenten en elementen, het bewaken van templates en style guides vanuit één library, het sneller kunnen aanpassen en ontwerpen van designs, het sneller vinden van de juiste informatie en een efficiëntere afstemming tussen designers, informatie-analisten en developers.

Tot slot

Ik ben een groot fan van design systems. Door alle grafische elementen en componenten vast te leggen in een centrale bibliotheek creëer je een consistente gebruikservaring over alle communicatiekanalen heen en kunnen design en development teams efficiënt samenwerken. Maar het is vaak een grote klus om zo’n systeem goed neer te zetten. Daarom ben ik trots dat het gelukt is om voor Ockto van scratch een nieuw design system te creëren.