Hi! Ik ben UX designer in de wereld van finance, e-commerce, retail en overheid

Hi! Ik ben UX designer in de wereld van finance, e-commerce, retail en overheid

Toggle offcanvas area

UX, UI of visual design; wat zijn de verschillen?

UX, UI en visual design zijn drie belangrijke aspecten binnen het ontwerpproces van een (digitaal) product. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze ieder hun eigen unieke definitie en focus. In dit artikel leg ik uit wat die focus is en wat de verschillen zijn.

Aspect 1: UX design

UX, of gebruikerservaring, richt zich op hoe gebruikers het product ervaren. Het gaat hierbij om de manier waarop het product functioneert, hoe makkelijk het te gebruiken is en hoe het bijdraagt aan de doelen van de gebruiker. UX designers richten zich op de complete reis van de gebruiker door het product, waarbij ze rekening houden met factoren zoals gebruiksgemak, functionaliteit en tevredenheid.

Aspect 2: UI design

UI, of gebruikersinterface, richt zich op het visuele aspect van het product. Het gaat hierbij om de manier waarop het product eruit ziet en hoe de gebruiker hiermee interacteert. UI designers richten zich op de presentatie van informatie en de interactie met de gebruiker, waarbij ze rekening houden met factoren zoals layout, typografie en kleurgebruik.

Aspect 3: Visual design

Visual design richt zich op het esthetische aspect van het product. Het gaat hierbij om de manier waarop het product eruit ziet, waarbij visual designers zich richten op het creëren van een unieke en herkenbare stijl voor het product. Dit omvat factoren zoals kleurgebruik, typografie, afbeeldingen en iconen.

Tot slot

UX design richt zich op hoe het product functioneert, UI design op hoe het eruit ziet en hoe de gebruiker hiermee interacteert, en visual design op hoe het product eruit ziet en hoe dit bijdraagt aan de herkenbaarheid van het product. Samen werken deze drie aspecten aan het creëren van een gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk product.

Meer weten over hoe ik werk als UX designer? Lees meer

2048 1365 De Merkenstudio