Hi! Ik ben UX designer in de wereld van finance, e-commerce, retail en overheid

Hi! Ik ben UX designer en ik houd me bezig met het ontwerpen van digitale producten, design systems en klantreizen. 

Toggle offcanvas area

De voordelen van een design system

Een design system is een krachtig hulpmiddel voor het creëren van consistentie binnen een organisatie. Het zorg ervoor dat alle onderdelen die gebruikt worden bij het ontwerpen van digitale producten op elkaar aansluiten, waardoor teams effectiever kunnen samenwerken en sneller betere ervaringen kunnen ontwikkelen. Door een gemeenschappelijke design taal vast te stellen, bevordert het duidelijkheid binnen het ontwerpproces.

Een design system kan ervoor zorgen dat de hele organisatie op één lijn zit als het gaat om design principes. Met een gestroomlijnde aanpak kan iedereen in de organisatie snel begrijpen hoe verschillende componenten gebruikt en samengebouwd moeten worden. Uiteindelijk verkort dit de ontwikkelingstijd en bevordert het de consistentie tussen meerdere projecten en platforms. Door een sterk design system op te zetten kunnen organisaties tijd en middelen besparen en toch hoogwaardige digitale producten produceren die zijn afgestemd op hun publiek.

Wat doet een design system?

In de kern moet een ontwerpsysteem de basisbouwstenen leveren voor het maken van digitale producten. Dit omvat elementen als typografie, kleurenschema’s, iconografie, lay-out rasters, animatiepatronen en meer. Door complexe ontwerpen op te splitsen in kleinere componenten, zijn ontwerpers beter in staat om samenhangende gebruikerservaringen te creëren die voldoen aan de eisen van bruikbaarheid en toegankelijkheid.

Een uniforme taal tussen ontwerpers en ontwikkelaars

Door een uniforme taal te creëren tussen ontwerpers en ontwikkelaars kan het design system de communicatiekloof tussen teams te overbruggen. Ontwerpers kunnen zich richten op het creëren van innovatieve oplossingen die voldoen aan de behoeften van de gebruiker, terwijl ontwikkelaars die ideeën snel en met minder giswerk kunnen omzetten in code. Dit stroomlijnt het productontwikkelingsproces door overbodig werk te verwijderen, wat op zijn beurt fouten en vertragingen vermindert in het ontwikkelingsproces.

Consistentie tussen producten

Een goed gedefinieerd design system helpt ook de consistentie van een product producten te waarborgen, wat de merkherkenning en het vertrouwen van de gebruiker vergroot. Als dezelfde visuele elementen consistent in verschillende producten voorkomen, raken gebruikers snel vertrouwd met het merk en kunnen ze gemakkelijk van het ene naar het andere product navigeren. Deze consistente ervaring – samen met een grotere efficiëntie – stelt bedrijven in staat om sneller betere ervaringen te leveren en uiteindelijk de klanttevredenheid te verbeteren. Een design system hangt ook vaak samen met een consistente huisstijl.

Al met al is een sterk design system essentieel voor elke organisatie die innovatie en gebruikerservaring hoog in het vaandel heeft staan. Door een effectief systeem te creëren, kunnen teams efficiënter betere ervaringen creëren zonder in te boeten aan kwaliteit of bruikbaarheid. Kortom, het is een win-win voor zowel organisaties als hun klanten.

2000 2000 De Merkenstudio