Hi! Ik ben UX designer in de wereld van finance, e-commerce, retail en overheid

Hi! Ik ben UX designer en ik houd me bezig met het ontwerpen van digitale producten, design systems en klantreizen. 

Toggle offcanvas area

Waarom is een consistente huisstijl belangrijk?

Een huisstijl is de visuele weergave van een bedrijf van de waarden, missie en positionering. Het helpt om vertrouwen en herkenning bij de klant op te bouwen, en heeft een belangrijke invloed op de beslissingen die klanten nemen bij het overwegen van een merk of product. Een herkenbare huisstijl onderscheidt een bedrijf van concurrenten op de markt. Laten we eens onderzoeken waarom huisstijl belangrijk is voor je bedrijf.

Van visuals tot voice

Een huisstijl is een holistische benadering van branding die alle aspecten van je bedrijf omvat – van visuals (logo’s, kleuren) tot voice (toon van de communicatie). Hiermee kun je een consistente uitstraling voor je producten en diensten creëren die aanslaat bij je doelgroep. Dit omvat zaken als logo-ontwerp, typografie, kleuren, taalgebruik en meer. Door op alle platforms een samenhangende boodschap te creëren, zullen klanten een emotionele band met je merk vormen, waardoor ze eerder geneigd zullen zijn in de toekomst zaken met je te doen.

Waarom een huisstijl zo belangrijk is

Een huisstijl is belangrijk omdat het de basis legt voor hoe mensen je merk zien – en uiteindelijk hoe ze beslissen of ze al dan niet zaken met je willen doen. Als je het goed doet, kan de huisstijl je onderscheiden van concurrenten in de markt door een authentieke band te creëren tussen jou en potentiële klanten. Een sterke huisstijl helpt ook om klanten langer vast te houden, klanten weten immers wat ze van je merk kunnen verwachten, ongeacht wanneer ze ermee omgaan.

Consistent taalgebruik vastleggen als huisstijl

Het creëren van een effectieve huisstijl begint met het vaststellen van een consistent taalgebruik voor je merk die de waarden en de missie weerspiegelt. Dit kan variëren van het gebruik van speelse terminologie als je je richt op kinderen tot het gebruik van formele taal als je high-end diensten aanbiedt voor professionals. De sleutel hier is consistentie; door ervoor te zorgen dat deze stem in alle communicatiekanalen (e-mail nieuwsbrieven, sociale media accounts) wordt gebruikt, zullen klanten een emotionele band met je merk vormen die verder gaat dan het zoveelste bedrijf dat online producten of diensten verkoopt.

Conclusie

Concluderend, een huisstijl speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van vertrouwen en herkenning van klanten voor bedrijven in alle soorten en maten – van starters tot gevestigde bedrijven. Het creëren van een effectieve huisstijl vereist zorgvuldige planning; die moet gebaseerd zijn op onderzoek naar de behoeften van huidige en potentiële klanten en naar de waarden van het bedrijf zelf. Door op alle platforms een consistent taalgebruik voor je merk te creëren en tegelijkertijd visuals te maken die zowel aantrekkelijk als relevant zijn, zullen klanten een sterkere band met je bedrijf vormen, zul je als bedrijf herkenbaar zijn en gaan groeien. Met deze tips in gedachten kan elk bedrijf een succesvolle huisstijl creëren die zich onderscheidt van de concurrenten in hun sector!

1000 999 De Merkenstudio