Rol: UX designer, Periode: 2020-2021
DAK – Midoffice voor hypotheken
DAK Intermediairscollectief is een collectief van en voor 1500 onafhankelijk ondernemende adviseurs op het gebied van verzekeringen, hypotheken en kredieten. DAK heeft aan Yellowtail Conclusion gevraagd om een online hypotheekomgeving te ontwikkelen voor het sneller, makkelijker en vooral slimmer verwerken van hypotheekaanvragen. Het doel was om een complete tool neer te zetten die simpel in gebruik zou zijn en die alle functionaliteiten zou moeten bevatten die intermediairs en adviseurs nodig hebben bij het beheren van hun hypotheken. In deze case lees je hoe wij dat hebben aangepakt.

Case
Tijdens het ontwikkelen van het midoffice systeem is rekening gehouden met de wensen van zowel hypotheekadviseurs als hypotheekacceptanten. Samen met de adviseurs, de acceptanten en onze projectgroep hebben we gedurende een aantal maanden gewerkt aan het optimaliseren van de workflow. Aan de hand van een klantreis en expert-interviews hebben we met elkaar bepaald waar het product aan moet voldoen maar juist ook hoe ons product zich kan onderscheiden van bestaande software in de markt. Het intuïtieve gebruik van de software zorgt ervoor en adviseurs en acceptanten er snel en makkelijk mee uit de voeten kunnen. Dit heeft geresulteerd in een gebruiksvriendelijk en innovatief design.


Het proces
Het project kende de volgende fases: de brainstormfase, ontwerpfase en bouwfase. Tijdens alle fases was ik als UX’er betrokken en kon ik mijn kennis en skills toepassen.
De brainstormfase was met name bedoeld voor het ophalen van achtergrondkennis, het organiseren van interviews met experts (adviseurs en acceptanten), het opstellen van KPI’s en het doen van een benchmark binnen en buiten de markt. Tijdens de creatieve meetings lieten we stakeholders actief meedenken en met ideeën komen voor het nieuwe platform.
Tijdens de ontwerpfase zijn we met behulp van co-creatie sessies aan de slag gegaan met het design. De focus van het ontwerp lag voornamelijk op desktop, omdat alle gebruikers de hypotheken verwerken vanuit hun laptop of pc. Tijdens het ontwerpen hebben we als projectgroep met name nagedacht hoe we de gebruiker zoveel mogelijk konden helpen om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Componenten moesten daarom gebruiksvriendelijk zijn en intuïtief. Daarnaast hebben we alle componenten een eigen look & feel gegeven.
Tijdens de bouwfase was ik als UX designer betrokken bij het presenteren van mijn designs, het verantwoorden van mijn keuzes en het overdragen van mijn designs aan het development team (door middel van reviews, refinements en sprints).


Tot slot
Het nieuwe platform is inmiddels live en wordt gebruikt door acceptanten en hypotheekadviseurs. Het was voor mij een uitdagend project, omdat ik mijn skills als consultant, UX’er en visual designer kon toepassen.

